Na Lange Frans meer Nederlandse accounts verwijderd

The Ballast Weekly Paper 8

Door onze correspondent Sampie

De strijd tegen nepnieuws en complottheorieën was deze week het hoofdonderwerp van alle kranten, nieuwsprogramma’s en natuurlijk onze eigen Ballast Weekly Paper. De Russen, QAnon en Forum voor Democratie: ze doen er allemaal vrolijk aan mee. Waar het eerst nog alleen leefde onder de rednecks in de Verenigde Staten, hebben sinds kort de complottheorieën een wereldwijd bereik via social media. Dit is ook de grote mannen in Silicon Valley niet ontgaan en ze doen er nu alles aan om de verspreidingen van nepnieuws via hun media te beperken. Het gevolg: een aantal accounts worden van kanalen als YouTube verwijderd.

De meest opvallende binnen Nederland was het kanaal van Lange Frans, maar ook binnen de eigen lokale kringen zijn er complotdenkers gecensureerd. De Ballast Peper sprak met Thierry Romijn, op social media bekend onder zijn alias Skinny Jeans Lover: “Ik baal hier ontzettend van. Het gaat om een klein aantal podcasts, maar ze hebben ook direct mijn 69 andere video’s verwijderd waarin ik reviews geef over skinny jeans met bijvoorbeeld scheuren of koele wassingen.” Één van de gewraakte podcasts was een gesprek met vermaand complotdenker Kaikel Hufker. In de podcast spreken de twee over het bestaan van een bovenbar in elke horeca gelegenheid. “Want waar is de bovenbar?”, speculeren de host en zijn gast in de podcast.

Een andere controverse is de theorie dat Ballastianen een groep elite bloed drinkende satan aanbidders zijn en dat de dassen rood zijn door het onderdompelen in frettenbloed. De speculaties hierover worden extra gevoed door geruchten over ene ‘Beffie’. ‘Beffie’ is naar verluidt ’s nachts actief als een moderne versie van Dracula waar hij opzoek gaat naar ongestelde dames om daar zijn vleselijke behoeftes op los te laten.

Hoewel bovenstaande complottheorieën natuurlijk tot het rijk der fabeltjes behoren wordt er ook daadkrachtig opgetreden tegen kanalen die bewust nepnieuws verspreiden. Één van de accounts die geregeld nepnieuws verspreiden is van het Dizpuut “Erkende Heeren”. Zo beweert de groep al jaren ten onrechte het oudste dispuut te zijn van de vereniging. Ook is er verder in posts te zien dat ze het gezellig met elkaar hebben en wordt er regelmatig verwijzing gedaan naar hun succes bij de vrouwen. Het recent stoppen van een lid en de pikante foto’s van de Groningse Gaypride doen anders vermoeden helaas. Na de verwijdering door YouTube komt de organisatie met de volgende verklaring:

In ander nieuws:

  • Ballast skipt vergadering buiten de zomervakantie voor het eerst in 4 jaar
  • Vakantie Praeses op Schier afgebroken na kritiek leden
  • De moeder van Winnie, een MILF aan het woord

Inloggen

"Wij verkeren in de stellige overtuiging dat Onze Lieve Heer met genegenheid op onze
levenswijze en onze daden neerkijkt en dat hij BALLAST kansen en leiding
verschaft tot in eeuwigheid van dagen."